De voor- en nadelen van het plaatsen van vacatures op websites versus adverteren op sociale media

Als HR manager of recruiter wilt u uw openstaande vacatures zo snel en efficiënt mogelijk bekendmaken. Maar waar moet u uw vacatures plaatsen? Op vacaturesites zoals Indeed, of op social media platforms zoals Facebook & Instagram? Beide hebben hun voor- en nadelen, die we in deze blogpost zullen onderzoeken.

Vacatures plaatsen op websites: Voordelen

Het belangrijkste voordeel van vacatures op websites is dat u met minimale inspanning een groot publiek kunt bereiken. Als u bijvoorbeeld een vacature op Indeed plaatst, wordt deze automatisch doorgestuurd naar honderden andere vacaturesites. Dus als u een breed net wilt uitwerpen, is het plaatsen van uw vacatures op websites zeker de juiste manier.

Een ander voordeel van het plaatsen van vacatures op websites is dat ze hoog scoren op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s). Dit betekent dat wanneer werkzoekenden op Google zoeken naar vacatures in uw vakgebied, de kans groot is dat uw vacatures bovenaan de resultaten verschijnen. En aangezien de meeste werkzoekenden niet verder scrollen dan de eerste pagina met resultaten, geeft dit u een grote voorsprong op de concurrentie.

Vacatures plaatsen op websites: Nadelen

Een nadeel van het plaatsen van vacatures op websites is dat u zich door veel ongekwalificeerde kandidaten heen moet worstelen. Dit komt omdat iedereen op uw vacatures kan solliciteren, ongeacht of ze aan de minimumkwalificaties voldoen of niet. Als gevolg daarvan zult u waarschijnlijk veel tijd moeten besteden aan het uitwieden van ongekwalificeerde kandidaten, wat behoorlijk frustrerend kan zijn.

Een ander nadeel van het gebruik van vacaturesites is dat ze vrij duur kunnen zijn. Indeed rekent bijvoorbeeld $5 per dag per vacature voor de meeste werkgeversaccounts. En als u wilt dat uw vacatures prominenter in de zoekresultaten verschijnen, moet u zelfs nog meer betalen. Dus als u met een krap budget werkt, is het adverteren van uw vacatures op vacaturesites misschien niet het beste gebruik van uw beperkte middelen.

Adverteren voor vacatures op sociale media: Voordelen

Het belangrijkste voordeel van het adverteren van vacatures op sociale media is dat u zich kunt richten op een zeer specifiek publiek. Met sociale media kunt u bijvoorbeeld potentiele kandidaten (latent werkzoekenden) op basis van hun locatie, sector en interesses. Dit zorgt ervoor dat alleen gekwalificeerde kandidaten uw vacatures te zien krijgen, wat u veel tijd en energie bespaart in het screeningsproces. Bovendien, omdat u alleen betaalt voor impressies van mensen die aan uw doelcriteria voldoen, is adverteren op sociale media over het algemeen veel goedkoper dan adverteren op vacaturesites

Een ander voordeel van het gebruik van sociale media om openstaande vacatures te adverteren is dat u relaties kunt opbouwen met potentiële kandidaten voordat ze zelfs hebben gesolliciteerd naar een baan. Als u bijvoorbeeld regelmatig relevante blogartikelen en andere inhoud deelt met uw doelgroep, zullen zij uw bedrijf gaan zien als een waardevolle bron, waardoor de kans veel groter is dat zij zullen solliciteren naar een functie als deze beschikbaar komt

Conclusie

Welke methode u ook kiest – vacatures plaatsen op websites of adverteren op sociale media – het is belangrijk om de voor- en nadelen te overwegen voordat u een beslissing neemt. Weeg uw opties zorgvuldig af om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke strategie gebruikt om gekwalificeerde kandidaten te vinden voor uw openstaande functies.

Deel dit artikel:

🏆 Eerste worden bij solliciteren?

Download nu onze krachtige sollicitatietips